Leta i den här bloggen

söndag 8 mars 2009

Kvinnan

Idag är det tillbörligt med en hyllning till kvinnan och kvinnorna - det är ju den internationella kvinnodagen!

Det är inte utan stor ömhet jag tänker på ämnet.

Förenta Nationerna proklamerade det universella jämlikhetsidealet år 1945. FN:s Generalförsamling förstärkte sedermera år 1979 jämställdhetsidealet i kraft av Kvinnokonventionen, CEDAW, varigenom avsågs att all diskriminering av kvinnor skulle avskaffas.

Vissa attityder och värderingar är mer eller mindre lätta att ändra på, i synnerhet när den enskilde individens egenintresse och dess vilja till makt är variabler i en realekvation. Men genom det demokratiska politiska systemet i en rättsstat värd namnet finns ett embryo till lika rättigheter och lika möjligheter samt den största möjliga uppsättning av friheter lika för alla, oavsett genus.

Jag älskar dig!

4 kommentarer:

 1. Men med jämlighet är en internationell jämlikhetsdag.
  Jag hävdar starkt (precios som många feminister, fast jag inte håller med dem i alla sakfrågor) att ha en internationell kvinnodag, är enbart för att göra gapet mellan könen än större.
  Du borde ömma för jämlikhet och inte för att kvinnan har en egen dag.
  Men med jämlikhet menar inte jag att man ska göra lika i allt, däremot att valmöjligheten finns för alla.

  SvaraRadera
 2. Vad trött jag blir på kvinnor som inte läser vad jag skriver utan konstruerar "halmgubbar" som de halsstarrigt och obefogat kan avfyra salvor mot! ;-)

  Nilla, läs nu hela mitt inlägg kvinna!

  SvaraRadera
 3. förlåt, jag skummade vist förbi näst sista meningen. kanske för att jag försökt förstå hur sista meningen hade med resterande att göra.
  Men å andra sidan så började du sista meningen med ett nytt stycke så det ser jag som att det inte hade med resterande text att göra utan var bara en kärleksförklaring som du inflikade lite gulligt (hade kanske passat bättre den 14 februari, men så är jag lite cynisk av mig)

  SvaraRadera
 4. Det verkar vara svårt att ändra på och så länge det finns personlig vinning av de som är förfördelade så verkar det vara svårt att se fördelarna som kommer med jämställdhet.

  Idag är en dag full av tvivel. Mailboxen fylldes av erbjudanden om lättläst litteratur, rosa datorer och mobiltelefoner med swarowskikristaller och lättmanövrerade menyer. Allt i kvinnodagens namn...

  SvaraRadera