Leta i den här bloggen

onsdag 15 december 2010

Political pressure by proxy

Wikileaks och Julian Assanges konton har stängts av MasterCard, Visa, PayPal. Endast den sistnämnda har uttryckligen bekänt att USA utövat påtryckningar på bolaget att bistå med att strypa finansieringen av det fria ordet till de demokratiska medborgarna.


"Political pressure by proxy" - Det som är riktigt obehagligt är att det faktiskt handlar om ministerstyre. I Sverige är sådant enligt regeringsformen (grundlagen) förbjudet. Likväl händer det.

Minns Laila Freivalds och nedstängningen Sd:s hemsida 1996. Kanske var det detta som skedde med Kristdemokraterna nyligen då partisekreteraren försökte skydda Göran Hägglunds position genom att utöva påtryckning på ett kommunalråd.

Jag tror inte heller att denna typ av ministerstyre behöver vara särskilt direkt och konkret för att få verkningar på andra samhällsaktörer. Det kan räcka med subtila åsikter från en minister, så kan någon "undersåte" få stora skälvan och bete sig förnedrande mot både sig själv och andra.

Detta är kanske vad som hände Mastercard och Visa. Men det kan förstås också ha varit inofficiella och indirekta kontakter som med PayPal.

Officiella och direkta kontakter; inofficiella och indirekta kontakter; officiella och indirekta kontakter; eller inofficiella direkta kontakter; alla dessa former av mer eller mindra intrikata påtryckningar är förstås antidemokratiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar