Leta i den här bloggen

lördag 11 september 2010

Tvivlets tyranni

För första gången vad jag kan minnas har jag brukat förutsättningarna för förtidsröstning i en riktning för att stärka den demokratiska rättsstaten.

Vida tvivel och fyra års bedömningar senare står jag kvar med följande rättssemantiska och rättsepistemologiska bekymmer.

Är ett visst eller ett komplex av hjälpfaktum, bevisfaktum eller rättsfaktum

- möjligt - antagligt - sannolikt - troligt - utom rimligt tvivel - säkert, eller

- omöjligt - oantagligt - osannolikt - otroligt - inom rimligt tvivel - osäkert, och

hur bestämmer man detta på ett rättsvetenskapligt tillförlitligt sätt?

Jag tvivlar på att det går att få ett tillfredsställande svar, annat än att det kommer utmynna i ytterligare grunder för skepticism.

4 kommentarer:

 1. Med pannan i djupa veck nickar jag instämmande, mm mm...

  Öhh? Nej, det gör jag inte, eller kanske..?
  Vad menar du? Skämtar du med oss?

  Roligt i alla fall att du fortsätter med bloggen :)

  SvaraRadera
 2. Hej där!

  Jag skämtar inte. :-) Men tänk på att jag använder den här bloggen för egen del och inte såsom ett "publikfrieri".

  För att inviga dig i matchen så kan jag fråga dig följande.

  Visst är det stor skillnad mellan t.ex. att det är möjligt att det finns utomjordiska varelser å ena sidan och att det är troligt att det finns å den andra?

  Intuitivt tror jag alla svensktalande känner en viss skillnad mellan begreppen möjligt, antagligt, troligt och säkert etc?

  Eller?

  SvaraRadera
 3. Jag tror också att alla svenskspråkiga skiljer mellan begreppen. Men olika mycket beroende på vilken del av skalan vi pratar om.
  T.ex är det ju en uttjatad replik i alla rättegångsserier på TV när försvarsadvokaten frågar expertvittnet "but is it pooossible... Just answer yes or no."
  Och då brukar ju frågan gå ut på att är det inte möjligt ändå att offret träffades av rymdskrot som kom ramlande från himlen, och alls icke fick skallen inslagen med hammaren som den åtalade hade i handen.
  Och man himlar med ögonen inombords.

  Troligt-sannolikt däremot tror jag många är osäkra på. Det används lite hur som haver hos intelligentsian i media. Och vad som är "rimligt tvivel" varierar nog från person till person. Det finns säkert ingen klar definition av det hos de flesta.

  SvaraRadera
 4. Thanks to share that.It is very kind of you.The article is attractive and it is very useful.At the same time,I want to introduce our product. polo shirts for men This is a discount but very fashionable cloth.long sleeve polo shirts You can try to it.This is a fashionable and the price is right, the new choice for contemporary youth. wholesale polo shirts It is generous elegant style.

  SvaraRadera