Leta i den här bloggen

tisdag 6 oktober 2009

Gynnings uthängning ej yttrandefrihetsbrott enligt JK

Idag har Justitiekanslern via media meddelat att han inte väcker åtal mot vare sig Stureplan.se:s ansvarige utgivare eller en av dess bloggare Caroline Gynning; och detta efter att Gynning publicerat personuppgifter på sina anonyma kritiker.

Jag har på JK:s hemsida försökt leta upp beslutet men inte funnit det, varför jag lite otillfredsställande får nöja mig med att citera och kommentera det som skrivs i media.

"
Eftersom anmälan avser yttranden på bloggen, inte kommentarerna, ankommer det med hänsyn till det anförda på Justitiekanslern att pröva huruvida ett yttrandefrihetsbrott har begåtts. Vad som har förekommit i de anmälda inläggen innefattar inte yttrandefrihetsbrottet uppvigling eller något annat yttrandefrihetsbrott. Någon förundersökning ska därför inte inledas." (Källa: hd.se/it/2009/10/05/ingen-foerundersoekning-efter/)

Dagens Media skriver:

"Eftersom Stureplan.se har utgivningsbevis skickades anmälan till Justitiekanslern, JK. JK bedömer att det innehåll i bloggarna som skrivs av skribenterna omfattas av utgivningsbeviset." (Källa:www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article74659.ece)

Gynning är sålunda inte ansvarig för uthängningarna, eftersom hon skriver för en skrift, Stureplan.se, som har utgivningsbevis. Hemsidans ansvarige utgivare anses i sin tur inte ha begått något yttrandefrihetsbrott och inte heller brott mot PuL; det senare som en konsekvens av det journalistiska ändamålet och utgivningsbeviset.

2 kommentarer:

 1. Är det någon som är förvånad? Man börjar känna sig luttrad i de här sammanhangen.

  Intressant är ju att JK bara tagit ställning till bloggar med utgivningsbevis. Vi har fortfarande inte en aning om rättsläget för privata bloggar.
  Något bisarrt känns det att just Gynning kan gömma sig bakom "journalistiskt ändamål".
  Jag läser regelbundet bloggar som är många gånger mer journalistik. Men vad vet jag, jag har bara tittat på Gynnings blogg en enda gång, och det var i samband med den här anmälningen.
  Hon kanske skriver om annat än "dagens outfit" andra dagar.

  SvaraRadera
 2. Anonym 19:11

  Jag är inte ens säker till att JK har tagit ställning i alla avseenden vad gäller bloggar. Utan att direkt ha tagit del av JK:s beslut, så verkar det ändå som han tagit sikte på hemsidan: www.stureplan.se som det finns bloggar kopplade till.

  Det är inte Gynning per se som gömmer sig bakom utgivningsbeviset utan den ansvarige utgivaren för Stureplan.se vad han nu heter.

  Jag har en känsla av att den som på en privat blogg publicerar personuppgifter i ostrukturerad form inte behöver samtycke enligt PuL.

  SvaraRadera