Leta i den här bloggen

onsdag 5 augusti 2009

Slut på förtroendet för Gotlands landshövding


Marianne Samuelssons (mp) karriär som landshövding tog ett abrupt slut redan tisdagen 4/8, nästan hastigare än att hon hann klämma ur sig att allt var en "set up".

Regeringen med kommunministern Mats Odell i spetsen avbröt Samuelssons semester och förklarade att förtroendet för henne var förbrukat (om än något mer inlindat, men inte alls mycket mer).

Detta ska alltså förstås i relief mot att Marianne Samuelsson på osakliga grunder gjorde undantag från upprätthållandet av strandskyddet till förmån för en enskild fysisk persons privata fastighet därför att denne är en mycket framgångsrik företagare.

Likväl får Marianne Samuelsson nu efter semestern träda i tjänst inom regeringskansliet i stället.

Några bevingade ord från "Samuelssonsskandalen":

1. "Jag är lockad i en fälla av en illojal medarbetare med en egen politisk agenda." (Min kommentar: skönt att vi har tjänstemän som är lojala mot grundlagen och dess legalitetsprincip: all offentlig makt skall utövas under lagarna.)

2. "Jag besjälas av allas lika rätt inför lagen." (Hm... Den offentliga makten skall utövas med respekt för allas lika värde/... beakta allas likhet inför lagen. Känn på tyngden av dessa ord. Det är ju inte grundlagen hon i första hand har åberopat sig, i synnerhet inte när det formella beslutet om åsidosättandet av grundlagen och miljöbalken togs.)

3. "Jag ångrar jättemycket att jag totalt har missuppfattats." (Min kommentar: Hur kan man ångra andras handlingar?!)



Källor:
www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3307005.svd
www.dn.se/nyheter/sverige/marianne-samuelsson-avgar-1.924524
www.aftonbladet.se/nyheter/article5602962.ab
www.expressen.se/Nyheter/1.1661271/marianne-samuelsson-jag-har-missuppfattats

6 kommentarer:

  1. Bra analys. Den enda naturliga konsekvensen av Samuelssons agerande var naturligtvis att hon tvingades lämna posten som landshövding. Dock kan det knappast påstås att hennes karriär tog slut. En omplacering till regeringskansliet med bevarade löneförmåner kanske svider för egot en stund, men inte mer.

    SvaraRadera
  2. Tillika tjänstetiteln Generaldirektör. Det är väl kanske inte att bli sparkad snett uppåt rent karriärsmässigt, inte desto mindre geografiskt!

    SvaraRadera
  3. "Jag är lockad i en fälla av en illojal medarbetare med en egen politisk agenda."

    Detta är egentligen helt sant och innebär att hon talar om sig själv, om sitt sämre jag som lockat hennes bättre i en fälla.

    Kampen har utförts i hennes inre mellan två deljag och den sämre vann.

    SvaraRadera
  4. Charlotte, inte visste jag att du gått och blivit psykolog på sistone! :-)
    Men jag tror att du har rätt i vart fall.

    Dock ska det bli intressant att se vad högre instans säger om själva strandskyddsdispensen för Max Hansson. Marianne Samuelsson hävdar fortfarande att hon gjort rätt i sak när hon beviljade dispensen.

    SvaraRadera
  5. Jag konstaterar (ganska surt) att det är skillnad på folk och folk. Om jag klantade till det på mitt arbete skulle jag skíckas rakt ut i kylan, i bästa fall med några månadslöner. Mängder av människor som blivit av med sina jobb, utan att dabba sig, bara råkat vara i en mindre lyckosam bransch får stämpla, tvingas till meningslösa "söka-jobb-kurser" och leva på existensminimum. Det retar mig att en massa inkompetenta personer valsar runt som chefer inom statsapparaten och aldrig behöver bekymra sig över att lönekuvertet ska utebli. Skammen får de ju leva med även om många till synes tycks vara helt skamlösa. Skäms gör de som med den nya fin-fina sjukförsäkringen blivit utförsäkrade och tvingas be om försörjningsstöd hos soc. Önskar att dessa perssoner hade ett uns av Marianne Samuelssons högmod och klarade av att gå rakryggade.

    SvaraRadera
  6. Jag håller med dig Systerdyster. Det finns en (eller flera) reell orättvisa i det politiska systemet.

    På toppen finns inbyggda jävssituationer (intressekonflikter) som verkar vara svåra att frångå, även om vissa försök görs för att få det att framstå som "objektivt och sakligt".

    Jag tänker dels på att toppolitikerna i någon mån skyddar varandra och det oavsett partifärg, dels att ledamöterna riksdagen/kommunfullmäktige fastställer sina egna ersättningar.

    Vad folket kan göra är i och för sig att försöka rösta igenom en annan ordning. Men jag tror att de som försöker göra detta och sedan kanske själv hamnar i riksdagen/fullmäktige tar chansen att själva tjäna en slant och skaffa sig andra "försäkringar" om att inte bli arbetslösa/inkomstlösa efter politikerkarriären.

    Det finns vissa undantag från denna girighet, eller vad man ska kalla det. Det finns vissa riksdagsledamöter som skänker bort en del av sina arvoden. Men dessa verkar vara lätträknade.

    SvaraRadera