Leta i den här bloggen

lördag 7 mars 2009

Bloggosfären visavi "skrivmaskinsvärlden"


Jag blir både bestört och besviken när jag hör en av mina favoritbesser-wissrar, Jan Guillou, "super-besser-wissra" sig själv i det att han fördömer bloggosfärens medborgarjournalistik.

Jan Guillou må tycka att det krävs fem år på journalisthögskolan för att förstå hur man får påståenden att uppnå vederhäftig korrespondens i förhållande till hållpunkter i sinnesvärlden.

Den korrespondensteoretiska sanningen är emellertid inte bara socialiserad utan också intiutiv för de flesta.

Jag är övertygad om att journalisthögskolan visserligen kan bidra till en fördjupad förståelse för kritiskt tänkande, rättvisa och balanserade nyheter.

Men när de "riktiga" journalisterna och de "riktiga" medierna, för att tala med Jan Guillou, sviker det journalistiska uppdraget och den publicistiska hedern genom inte bara underlåtelsesynderna att inte "gräva", kritisera och publicera utan också genom att aktivt delta i mörkläggningar, falska flagg-operationer och andra fokusförflyttningar från det väsentliga till det oväsentliga, då finns i bloggossfärens medborgarjournalister en sorts garant för sanning, även om man kan få sålla friskt bland alla förolämpningar, förtal et al.

Jan Guillou m.fl. känner sig hotade i sin "skrivmaskinsvärld" där de inte hänger med i de snabba bloggarnas nyhetsomsättning.

10 kommentarer:

  1. Läs gärna en strålande analys, en strålande artikel av Olivia Hall på Newsmill, där hon skriver i alla fall en del i samma anda som dig.

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/02/uppblast-journalism-igen

    Därför tar jag mig friheten att även här nyttja en variant av den kommentar jag lämnade till hennes artikel.
    Hon skrev bland annat följande, vilket jag filsoferar över i det följande.

    "I själva verket är ju bloggarna individer som vill uttrycka åsikter, förmedla personliga insikter och kanske kunskap. Deras agenda och åsikter varierar också i betydligt högre grad än journalistkårens."

    Jag är övertygad om att bloggaktiva, inte bara de som läser bloggar utan också kommenterar, är de största konsumenterna av nyheter från traditionella medier. Bloggarna är i stor utsträckning journalister som lever för att skriva, och inte får utlopp för allt i gammelmedierna. De är vår tids krönikörer, ofta duktiga sådana som dessutom skriver intressant utan att få betalt. Bloggare konsumerar som jag själv oproportionerliga mängder nyheter och information i både svenska och utländska medier, av naturliga skäl direkt på nätet. Washington Post, New York Times och Financial Times är nämligen förträffliga tidningar, men inte mycket att prenumerera på här i Sverige, även om jag skulle ha haft råd. Men jag är en nyhetsnörd. Jag söker den senaste informationen. Trots att jag även läser papperstidningar så nöjer jag mig inte med ett par morgonblaskor från närmsta Statoilmack på förmiddagen. Jag vill ha det senaste. Det finns på nätet, även om inte alla tagit det till sig ännu. Guillou et al har naturligtvis rent intellektuellt insett att det förhåller sig så, dock inte i handling. Varför? Kanske de inte vill? Kanske för att de upplever bloggar som ett hot, för att de ifrågasätter på det sätt vi faktiskt lärde oss redan i högstadiet.
    Inte ens Guillou (som jag alltid tidigare uppskattat) eller Schori kan säga att artiklar, krönikor och bloggar skrivna i WP, NYT eller FT skulle vara författade av journalister med sämre kompetens än deras svenska ”professionella” motsvarigheter. Det säger jag både trots att, och tack vare, att exempelvis NYT sparkade en journalist (Jayson Blair) som fabulerade lite för mycket. Något för Expressen och Aftonbladet att ta efter?
    Detta betyder enligt min mening att när Guillou, Schori och andra i grovt nedvärderande ordalag yttrar sig om bloggarna så yttrar de sig i första hand om sina bästa kunder, konsumenterna. För det är i första hand vi i ”bloggdrevet” som läst deras böcker, det är vi som konsumerar deras krönikor och artiklar, det är vi som köper tidningarna och det är vi som hellre följer debatt- och samhällsprogrammen i TV än Big Brother.
    Det är just därför som reaktionerna i just Gömda-soppan blivit så stark, så omfattande. Det är nämligen just i den affären oftast personer som är lärda och som har kunskap som yttrar sig. Det är personer som generellt sett har förmåga, kunskap och vilja att formulera sig. Och de har plötsligt blivit till ett hot mot den ofta förvanskade – och ibland obefintliga - nyhetsförmedlingen som en del av svensk gammelmedia står för.
    Därför är det inte förvånande att vi reagerar när Guillou, Schori, Helin, Gummesson m.fl. trampar på oss och våra ideal: sanning, balans, oväld, empati och respekt. Jag tror nämligen inte att exempelvis ICA-Stig eller närmsta Volvo- eller Citroënförsäljare först kan sparka sina bästa kunder i skrevet, sen trycka en näve i solarplexus och slutligen föraktfullt tala om hur dumma i huvudet vi är som låter oss behandlas på det sättet. Och fortfarande förvänta sig respekt?!

    SvaraRadera
  2. Aha, du var den samma Stefan. Jag läste artikeln ifråga tidigare i förmiddags och läste även ditt inlägg samt gav en egen kommentar, som jag inte ens minns nu. Men jag blev inspirerad av artikeln och skrev därför lite om det själv.

    Din liknelse mellan den intellektuella misshandeln av Gömdaläsarna och exemplen på fiktiga fysiska misshandlar är klockren. =))

    SvaraRadera
  3. Ja, det är ju ett förakt mot kunderna, som på ett eller annat sätt försörjer dem. F-n, jag är lite f-d!

    SvaraRadera
  4. "F-n", tror jag mig begripa, men "f-d", Stefan? Vilka eller hur många bokstäver ligger däremellan? ;-)

    SvaraRadera
  5. Ja inte är det (f-)örför(-d) i alla fall!

    SvaraRadera
  6. Och genast förstod (en typ av "f-d") jag att du helt enkelt är förbannad. He he...

    SvaraRadera
  7. Bra tolkad verklighet Tristan.

    Jag såg att du skrev under "pseudonym" du med likt många andra valt.

    Ett intressant fenomen.

    Bra skrivet.

    Leroy

    SvaraRadera
  8. Jag vet inte om det är någon som föreslagit läsning av Agneta Lindhags artikel "Bloggosfären en baby som tar sig den plats den vill" på Newsmill den 2 mars? Agneta skriver att non är nyligen 65 år fyllda. Jag vill komplettera det med att hon förefaller vara minst 20 år yngre än Jan Guillou.

    Några citat:

    "Det som fascinerar mig är snabbheten. Artiklar ligger en knapptryckning bort, utbyte av tankar och information sker i realtid. Det jag funnit är både begåvat och intressant, men det allra, allra viktigaste är en längtan efter moral, etik, rättvisa och sanning. Ja, jag tycker mig ha kunnat utläsa ett nästan rörande behov av att upprätthålla mänskliga värden."

    och

    "Och vad skådar mitt norra öga, som Barbro Lindgrens Dartanjang brukar säga: Jo, makteliten retirerar. Gammelmedias heliga allianser försöker kväva det fria ordet, men si den gubben verkar inte gå. Eller gör den? /.../ Det går som sagt väldigt snabbt, speciellt när horder av grävlingar får upp ett spår. Demokratins förkämpar eller ett gläfsande drev? Jag tror mig veta vad Liza Marklund skulle svara på den frågan."

    Slutligen:

    "FRA-debatten, Gömda-gate och just nu Pirate Bay-rättegången. Fildelning mina vänner är som onani, det går inte att stoppa. Att försöka är lika tokigt som den stränga uppmaningen "händerna på täcket!" var förra seklet. Man kan inte förbjuda det som var och en kan göra på sin kammare."

    Det jag inte citerat är faktiskt inte ett spår sämre. Jag associerar till en demokratins Astrid Lindgren när jag läser artikeln.

    Läs hela!

    www.newsmill.se/artikel/2009/03/02/bloggosfaren-en-baby-som-tar-sig-den-plats-den-vill

    SvaraRadera
  9. Tack Stefan, det var ett bra kåseri. Det gör JAG!Guillou till 85, minst! :-)

    SvaraRadera
  10. Ja, jag tyckte också att just det var väldigt fyndigt, men ville lämna några pärlor över till de som tar sig tid att läsa hela.

    SvaraRadera