Leta i den här bloggen

tisdag 29 september 2009

Banker betalar bonus trots förlust

Man slår upp ögonen på morgonkvisten och bemöts av en DN-artikel om att bankerna utbetalar bonusar till sina medarbetare, trots att banker gör kreditförluster.

Jag hade inte tyckt att detta vore lika illavarslande ologiskt om bankstyrelserna inte samtidigt hade hemställt om ekonomiskt stöd hos både sina ägare och staten.

Men enligt DN är detta just vad bankerna gör. Bankerna betalar ut bonusar, begär tillskott från sina ägare och ber staten om bistånd för att täcka sina förluster!

Är man som medborgare och bankkund småaktig, om man skulle tycka att denna bankernas handel och vandel är illavarslande irrationellt samhällsekonomiskt sett?

Som ägare i banken skulle jag inte bevilja styrelsen ansvarsfrihet.

4 kommentarer:

 1. Det är lite lustigt/tragiskt för när det går dåligt då vill de ha ekonomisk hjälp utifrån men annars så ska de betala ut en massa pengar hit och dit. Varför inte spara i stället?

  Låt bankerna ta samma ansvar som de begär av sina kunder.

  Eller ska jag ge bonusar till mina barn och sen begära bistånd från banken då eller...! *smock*

  SvaraRadera
 2. He he... träffsäker liknelse.

  Det är så urbota dumt det bankerna sysslar med att man känner sig vanmäktigt uppgiven.

  Det är "svindleri" av strukturella mått; en liten bankägarkoncentration dikterar villkoren för samhällsekonomin; utan bankväsendet havererar denna och med bankväsendet åsamkas oss snedfördelningar p.g.a. beroendeförhållandet banker och folk emellan.

  SvaraRadera
 3. Nej, vi kunder är inte de småaktiga i sammanhanget. Däremot syns det som höjden av girighet, att förvänta sig bonusar ur blödande företag. Riktigt grisig girighet! Tyvärr tycks det svårt att utöva konsumentmakt då alla storbanker tycks vara lika goda kålsupare.

  SvaraRadera
 4. Systerdyster, kålsupande oligarker, skulle man kunna drämma till med.

  SvaraRadera