Leta i den här bloggen

onsdag 29 juli 2009

"Bloggmord" och medborgarjournalistik


Jag måste säga att jag principiellt är mycket för bloggosfären och dess potential för granskande medborgarjournalistik.

Offentlighetsprincipen och den insynsrätt i statliga och kommunala verksamheter som följer därav borde utnyttjas mer för att minska risken för korruption i myndigheterna.

Riksrevisionen har ju tidigare konstaterat att Sverige har ett svagt skydd mot korruption. Närmare bestämt har den uttryckt att det är ett "oroväckande svagt skydd mot korruption i statlig verksamhet. Se dess rapport Skydd mot korruption i statlig verksamhet RiR 2006:8.

Däremot bör man se upp med de avarter av nätaktivistiska medborgargarden som sticker upp lite varstans i bloggosfären och som missbrukar sina demokratiska rättigheter genom att i strid mot förtalsbestämmelser och PuL etc. kränka enskildas personliga integritet och förlusta sig i sina böjelser för "karaktärs- och bloggmord".

2 kommentarer:

 1. Dels är det fel mot en enskild individ, dels är det fel på ett större plan att avslöja personer som önskar vara anonyma.

  Genom att göra det mot en person som man själv tycker förtjänar det så gör man saken mer vanlig, vilket kommer att drabba den demokratiska granskningen i Sverige.

  Så man bör tänka sig för.

  SvaraRadera
 2. Ett missbruk av de demokratiska rättigheterna riskerar att leda till en inskränkning av de samma.

  Det gäller att tänka längre än till den där berömda näsan, som du refererat till, Charlotte. :-)

  SvaraRadera