Leta i den här bloggen

tisdag 2 juni 2009

Åsikter om åsikter

Ett återkommande mönster i diskussioner på internet är upprepandet av: "Jag har rätt till min åsikt", "jag får väl tycka vad jag vill", som svar på någon annans åsikt om sin egen åsikt.

I åtminstone västvärlden har vi både yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Detta medför det "ytterst" problematiska att vi inte bara har rätt till en åsikt utan vi har även rätt att ha åsikter om andras åsikter. Ens åsikter är inte fredade eller skyddade från den andres åsikter, kritik och i synnerhet inte saklig kritik.

Den som ventilerar sina åsikter på nätet får nog finna sig i att bemötas av andras tyckande och tänkande, såvida denne inte enbart gör det på sin egen blogg och stänger av kommentarsfunktionen.

Detta inlägg kan sägas vara en del av den debatt som förs om blogg- eller nätetik

3 kommentarer:

 1. Jo, det låter rimligt kan jag tycka. Tror dock inte att alla bloggare håller med dig. Somliga har förutfattade meningar, orubbliga sådana ;)

  SvaraRadera
 2. Så sant, och många förstår eller vill inte förstå meta-nivån (åsikter om "åsikter").

  Trevligt att se livstecken från ditt håll!

  SvaraRadera
 3. Nej, alla bloggare verkar inte alls hålla med dig. Och så länge man bloggar om ganska personliga saker som "så här är det att ha det här yrket" eller "så här är det att bo på landet/ i småstaden/storstaden" och sen håller sig till personliga reflektioner . Ja då kan jag nog tycka att det är en rimlig hållning att man inte vill bli bombad med åsikter om att man har fel. Men så fort man ger sig in i offentliga diskussioner så gäller inte det längre Då måste man faktiskt tåla åsikter om åsikten.

  SvaraRadera